06-28050418

jeanine@fitvanlijf.nl

Eet een onbewerkt, volledig plantaardig dieet.


Dus fruit, groente, noten, zaden, pitten, algen, granen zoals quinoa. Blijf uit de buurt bij sterk bewerkte producten in de supermarkt die niks meer met het orginele voedsel te maken hebben. Laat voedsel uw medicijn zijn!

Overnight oats..

Ik ontbijt bijna elke dag met overnight oats vol met voedingsstoffen die je nodig hebt en goede vitamines uit de havermout. Ik maak het door havermout te mengen met water, chiazaad en kaneel. Ik zet dit in de koelkast de volgende dag  voeg ik, banaan, bosbessen en appel toe. Daarna vermaal ik een lepel lijnzaad en pompoenpitten voor mijn omega 3. Ik doe dit met een koffiemolentje dit werkt super en kost niet veel in aanschaf. Maal je lijnzaad altijd vers want de gemalen lijnzaad die je kunt kopen in de winkel oxideert heel snel en dat is dan weer niet gezond voor je. Een superontbijt waarmee je de hele ochtend voldaan van bent.

Madras curry met kikkererwten, linzen en naan


Bak een ui in halve ringen en knoflook en voeg dan een eetlepel tomaatpuree en een potje madraspasta toe (ik heb die van ekoplaza gebruikt). Bak 2 minuten en voeg dan linzen en kikkererwten toe en laat het sudderen. Serveer met koriander eventueel met wat plantaardige yogurt.

Voor het naanbrood heb je maar twee ingrediënten nodig: 400 gram zelfrijzende bloem en 300 gram plantaardige yoghurt tot een glad deeg. Verdeel het deeg in 8 stukken en rol plat. Bak vervolgens in hete pan geen olie nodig. Optioneel kun je het deeg inwrijven met wat olijfolie met kruiden.

Soto "ajum"

Maak een boemboe van verse gehakte gember, kurkuma, knoflook en sjalot. Bak dit in een beetje sterke groentebouillon en voeg rode linzen, prei, wortel en venkel toe. Laat het een tijdje sudderen en voeg dan water en eventueel wat bruine rijstnoedels toe. Maak je bord met op met bruine rijst, taugé, soep, gebakken uitjes en selderij. Serveer met verse citroen en chiragasaus. Genieten!

Het is zo gemakkelijk om heerlijk veganistisch eten te maken ....


Pasta Putanesca met bimi’s

Deze pasta is één van mijn favorieten . Hak zwarte olijven de steeltjes van bladpeterselie kappertjes en knoflook fijn. Sauteer deze in een beetje water en wat vocht van de kappertjes met chilivlokken naar smaak tot zacht. Doe er een fles pasata bij voeg de rest van de peterselie blaadjes fijngehakt toe met wat zout. Laat op een laag vuurtje pruttelen.  Kook water en voeg daar de bimi’s toe de steeltjes van de bimi’s haal ik altijd een dunschiller overheen omdat deze nogal taai kunnen zijn. Kook in ongeveer 5 minuten beetgaar. Haal ze uit de pan en voeg de spaghetti toe en kook el dente. Voeg spaghetti toe aan saus en warm de bimi’s nog even mee.

Raw vegan sushi

Deze rauwe vegan sushi is gevuld met komkommer wortel mango en avocado gebruik bloemkoolrijst in plaats van normale rijst. Maak de rijst een beetje plakkerig met Tahini. Serveer met een licht zoute sojasaus zo heerlijk ...

Chili sin carne

Bak ui, knoflook en paprika in een beetje water tot ze zacht zijn. Voeg kruiden theelepel komijn, theelepel koriander poeder, theelepel paprika, theelepel chili flakes op poeder, 1/2 theelepel ceylon kaneel. Laat een beetje sudderen en voeg dan bonen, kikkererwten, stelen van verse koriander en stukjes blik tomaat toe. Zout en peper naar smaak, laat het sudderen. Kook wat volkoren rijst en serveer met ananas en korianderblaadjes.

Zin in Curry?

ingrediënten


1 grote aubergine

1/2 kop water

1 middelgrote ui, gehakt

1 eetlepel geraspte verse gember

1/2 theelepel komijnzaad

1 groene paprika, gehakt

1 tomaat, geschild en fijngehakt (zie opmerking) 2 tl gemalen koriander

1 tl gemalen kurkuma

1 tl gemalen komijn

1 theelepel paprika

1/4 theelepel versgemalen zwarte peper

1 eetlepel sojasaus (optioneel)

1/2 kop verse koriander, gehakt


Routebeschrijving


Verwarm de oven voor op 400F. Prik aubergine helemaal met een vork. Plaats in een ondiepe ovenschaal en bak tot het heel zacht is, ongeveer 45 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Snijd doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Snipper de pulp en leg apart. Plaats 1/4 kopje water in een pan. Voeg de ui, gember en komijnzaad toe. Kook, onder af en toe roeren, tot de ui iets is onthard. Voeg de groene paprika, tomaat, koriander, kurkuma, gemalen komijn, paprika en gemalen peper toe. Kook, af en toe roerend, gedurende vijf minuten. Voeg het resterende water en de sojasaus toe. Kook nog vijf minuten. Roer de aubergine erdoor en kook nog vijf minuten langer. Voeg de koriander toe, roer verschillende keren en haal van het vuur. 

Romige paddenstoelen soep
voor twee..

ingrediënten


1 ui, gehakt

1/4 kopje witte wijn

2 kopjes geassorteerde verse champignons, gehakt (zie hint) 1/2 kopje witte wijn

2,5 kopjes plantaardige bouillon

1 kopje geraspte aardappel

1 el peterselievlokken

1/4 theelepel nootmuskaat

1 1/4 kopjes niet-zuivelmelk


Plaats de uien, champignons en wijn

(of water) in een grote pan. Kook, onder af en toe roeren, gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg de bouillon, geraspte aardappelen, peterselie en nootmuskaat toe. Aan de kook brengen. Zet het vuur iets lager, zodat de soep kookt, af en toe roeren gedurende 30 minuten. Verwerk in de pan met een staafmixer, zodat champignons fijngehakt worden, maar niet gepureerd. (Of lichtjes in batches in een keukenmachine verwijderen en verwerken.) Voeg wat verse gemalen zwarte peper en plantaardige-lmelk toe en verwarm dit door. Serveer met volkoren brood met humusboter. Tip: gebruik een verscheidenheid aan verse champignons voor de beste smaak in deze soep. Ik gebruik meestal paddenstoelen, een paar shiitake-paddenstoelen en vervolgens een assortiment exotische paddenstoelen, zoals schelp, oester en trompet. De geraspte aardappelen zijn erg handig voor het toevoegen van dikte en romige textuur aan de soep.

Paarse noedelsoep

Deze paarse soep werd min of meer per ongeluk gemaakt. Ik heb gekleurde wortel gekocht en dat kleurde de soep paars, mijn favoriete kleur dus geen probleem. Soep met ui knoflook prei aardappel Selderij taugé groente bouillon gebruikt Kip kruiden om te kruiden met volkoren noedels. Yummie.

Lasagne...

Maak een tomatensaus met ui, knoflook, paprika poeder, oregano, zwarte  peper, zout,  aubergine, linzen en paprika. Laag de lasagna met eerste saus en lasagnebladen verse Basilicum eindig met saus. Brood kruimels met edelgist bovenop. Bak in de oven gedurende 35 minuten op 220 graden.

Gemengde salade met bruine rijst en kikkererwten

Als lunch eet ik meestal een gemengde salade met rijst, aardappel of pasta zonder toegevoegde olie. Als dressing kun je azijn gebruiken met mosterd of rijstazijn met een beetje tamari voor een oosterse twist.

Bonensoep 


Snij een ui en knoflook in kleine stukjes en bak ze in een beetje water. Voeg de volgende kruiden toe als het zacht is. Een theelepel gerookte paprikapoeder, theelepel pepermengsel en anderhalve theelepel oregano. Chili vlokken naar smaak, bak voor een beetje en voeg dan een blik tomaten stukjes of 4 verse tomaten in blokjes , sperziebonen, zwarte bonen, bruine bonen, kikkererwten en in blokjes gesneden aardappel toe. Laat het een tijdje sudderen en vul de pan met groente bouillon. De soep is na ongeveer 30 minuten klaar. Eet met volkoren rijst, quinoa of een volkoren boterham.

Gepofte aardappel met kikkererwten en tomatensalsa

Prik de aardappelen een aantal keer in met een vork en rooster de aardappel ongeveer 45 minuten op 220 graden in de oven. Maak een tomatensaus door  ui, knoflook, oregano en chili vlokken in water te bakken. Voeg de gezeefde of verse tomaten toe en laat kikkererwten pruttelen. Voeg op het laatste moment wat basilicumblaadjes toe. Vul de aardappelen met de saus en serveer met een frisse salade.
Share by: